Powered By Blogger

tirsdag 6. mars 2012

Slurv, slendrian og tabber

I dag hadde jeg tenkt å skrive om mine egne tabber. Fortelle deg hvor fælt jeg synes det er å sette feil fakta på trykk.

For jeg hater å gjøre feil. Jeg har laget meg rutiner for å sjekke dobbelt, som for eksempel skrivemåten på navn. Når jeg er ute blant folk, spør jeg oftest om mobilnummeret. Offisielt for å ringe dem tilbake hvis jeg lurer på noe, men like ofte for å slå opp nummeret og dobbeltsjekke skrivemåten på navn.

Men av og til går det galt under skriving og jobbing. Da er det bare å legge seg flat og tilstå sin brøde.

Her er tre eksempler for hvordan det gikk galt for meg fra siste uke:

1) - Hvem i huleste er Olafsen?
Elendigheten startet torsdag, da jeg omtalte en alvorlig sak der flere instanser i politiet var sitert. Om kvelden ringte en mann og spurte:
- Hvem er denne Olafsen, jeg har lest saken din flere ganger og jeg klarer ikke å finne ut hvem Olafsen er.

Han hadde så rett. Jeg hadde skrevet om og forkortet en tekst. Noe av det jeg dessverre kuttet bort var "politimester i Follo Arne Jørgen...".
- Det er politimesteren som heter Olafsen, svarte jeg, og beklaget feilen.
- Åja, ha det bra, svarte mannen i andre enden.

2) - Kom dere ut på svak is!
Det ble hakket verre dagen etter. Fredagskvelden var travel. Jeg skrev om en tung og fæl lampe som hadde falt ned fra en stolpe i Mysen og nesten truffet en kvinne og barna hennes i hodet. Stygg sak.

Så dukket nyheten opp om at en mann hadde kjørt gjennom isen med atv på Glomma.
På altfor kort tid - etter at lampesaken var levert og jeg skulle på neste jobb ute i gatene, hakket jeg inn en sak om mannen i Glomma, og at det endte godt og hele uhellet trolig skjedde i Sarpsborg kommune.

Men jeg glemte et "ikke", og det har gitt meg mye hån og latter i helga:
"Operasjonsleder Marianne Coldevin henstiller alle til å ferdes på islagte vann og vassdrag de neste dagene, siden vårsola nå er i ferd med å få tak og dermed gjør isen svakere".

3) - Ikke tips Glåmdalen
Den tredje tabben er mer merkelig og innfløkt. Jeg fikk en epost fra en mann i Mysen onsdag 29. februar. Han påpekte at Statens vegvesen i et kart hadde flyttet Ørje til Magnor på ett av sine kart i Nasjonal Transportplan.
Først på slutten av søndagsvakten rakk jeg å følge opp tipset. Jeg sendte spørsmål per epost til Vegdirektoratet om hvordan dette henger sammen, og om det ikke vet hvor Ørje er hen.
Mandag hadde jeg fri, men for å være grei, valgte jeg å tipse Glåmdalen, som også ville ha interesse av samme sak. De er jo også apresse-avis og ledes av min tidligere sjef, selveste Eivind Lid.

Glåmdalen la saken på nett samme dag, og dette ble oppdaget av mine kolleger på jobb. Og disse mine kolleger ante ikke at jeg var i gang med den lille kuriøse historien. Resultatet ble at Smaalenenes Avis trykket en sak der vi siterte Glåmdalen om karttabben.

Men selvfølgelig: Det viktigste var vel at også vi hadde saken på trykk. Det komiske er likevel at vår redaksjon - på grunn av min tabbe - lager en sak basert på hva en annen avis skriver etter å ha fulgt opp et tips fra oss.

Og uten det morsomme svaret fra Vegdirektoratet, som beklager at etaten har rotet med beliggenheten for Østlandets perle Ørje.

Det ble rot og tull av dette, også. Kanskje ikke så synlig for leseren, men vi lo av det internt.

Men jeg hater slikt tull. Og jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Det er bare å legge seg flat.


Tro bare ikke at jeg har tenkt å gå av.



2 kommentarer:

  1. Meget bra, Nilsen!
    Jeg har noen selv på samvittigheten. Som sportsjournalist på begynnelsen av 90-tallet dekket jeg en fotballkamp. Da jeg kom inn hadde jeg 40 minutter på å fylle en side.
    Det enkleste var å vinkle saken på vertens kaptein og midtforsvarer - banens klarte beste.
    Fornøyd med referatet, men skulle aldri ha lest saken på trykk.
    Underveis i artikkelen skiftet kaptein navn, ikke fornavn, men etternavn. Plutselig ble den kloke, teknisk begavede og den lokale Beckenbauer-utgaven, en person som ikke var på banen, ikke på stadion, og den kjente namsosprofilen, altså den nye spilleren, hadde aldri i sitt liv spilt en fotballkamp.
    Jeg slet lenger med rettelsen dagen derpå enn det tok å skrive referatet!
    Lars M

    SvarSlett
    Svar
    1. Og vi har vel alle skrevet milliarder i stedet for millioner? Eller millioner i stedet for tusen?

      Slett